Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A kamasz
  2023-10-22 07:52:32, vasárnap
 
  Vekerdy Tamás:

A kamasz dolga, hogy lusta és elviselhetetlen legyen - így segíthetsz neki!

Magára zárja az ajtót, folyton felesel, megsértődik, hozzá se lehet szólni, egész délután csak heverészik, lusta, semmihez nincs kedve, még a jegyei is leromlottak. Miközben nagyon is igényli a szeretetünket, csak nem mutatja ki. A legtöbb, amit tehetünk, hogy elviseljük, hiszen a kamasznak el kell szakadnia, hogy aztán be tudjon illeszkedni a családon kívüli világba. Ne leselkedjünk utána, ne faggassuk, ne prédikáljunk. Azzal segítünk, hogy ha megnyílik, meghallgatjuk; hogy elmondjuk, hogy mi ugyanezeken mentünk át; és ha baj van, közbelépünk.

Először önmagát kell megtalálnia

Egyik barátnőm mesélte a múltkor, hogy a 14 éves lánya ahogy hazajön az iskolából, rendszeresen beviharzik a szobájába cipőstül, mindenestül. Magára zárja az ajtót, hozzá se lehet szólni. Aztán amikor pár óra múlva megéhezik és a hűtőben kotorász, úgy néz rá és úgy viselkedik, mintha semmi se történt volna, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga.

Vekerdy Tamás szerint pedig tényleg ez a világ legtermészetesebb dolga.

A kamaszkor - mondják - a második születés kora. Az első szüléssel egy elkülönült kis test jön a világra, most: egy elkülönült én, önálló személyiség. A kamasznak el kell szakadnia - bizonyos mértékig - a családjától, le kell válnia a családból érzelmileg... így tud majd sikeresen beilleszkedni a családon kívüli emberi világba is, a társadalomba."

Vagyis először önmagát kell megtalálnia, hogy aztán folytathassa a családon kívüli életét. Ha írnak naplót, akkor ebben az időszakban a legtöbbet a ki vagyok én, és a milyen vagyok kérdések foglalkoztatják a legjobban.

Gyakori és szintén nem kell megijedni tőle, ha egy titkos helyet keres, ahova csak a kiválasztottakat engedi be, vagyis a legjobb barátait. Ezt a fajta klikkesedést a szakember szerint el kell fogadnunk.

A kamasz elviselhetetlen és lusta
Viseljük el, hogy elviselhetetlen
"A kamasz elviselhetetlen. "Sündisznózik" - mondja a szaknyelv, ami azt jelenti, hogy kifelé fordítja a tüskéit, lehetetlen megközelíteni - minden közeledésre sértéssel és sértődéssel válaszol -, ugyanakkor úgy igényli a gyengéd, mit sem kérdező, a megértő szeretetet, mint utoljára talán hároméves korában."

Bármennyire is nehéz, próbáljuk őt megérteni, és ne menjünk bele értelmetlen vitákba. Még ha nem is mondja ki, nagyon is vágyik a szeretetünkre, próbáljunk hát szeretettel közelíteni felé, de semmiképp se járjunk a nyakára, ne zaklassuk, ne faggassuk!

Lusták, mert belefáradnak a növésbe
A szervezet ilyenkor nagy munkában van, a gyerek pedig belefárad a növésbe. Régen a 14 évesek osztályában nem véletlen, hogy csak ismételtek a diákok, mert akkoriban úgy tartották, hogy a kamaszodás miatt nem bír el annyi terhet a gyerek. A pszichológus szerint most épp az ellenkezője figyelhető meg.

"Hetedik-nyolcadik osztályban, tizenhárom-tizennégy éves korában hajszoljuk meg igazán a gyerekeket. (Mert: most dől el hogy felveszik-e. És most állítjuk döntés elé: mi akar lenni, mi lesz majd belőle?)"


Se nem felnőtt, se nem gyerek
A kamasz önbizalma két végpont között ingadozik: egyrészt úgy gondolja, hogy mindent meg tud csinálni, másrészt pedig, hogy ő nem képes semmire.

Azt gondolja magáról, hogy

szerencsétlen és magányos,
hogy őt nem szereti senki
és ő sem szeret senkit.
Az egyik lányt az zavarja, hogy túl nagy lett a melle a többiekéhez képest, elkezd behúzott vállakkal, görbe háttal járni, hogy ne látszódjon, a másik meg attól ijed meg, hogy neki még nem nő a melle. Az egyik arról panaszkodik, hogy tele van pattanással, a másik kétségbeesetten simogatja az arcát, biztos valami baja van, hogy neki még nincs egy se.

A kamasz erőt meríthet a művészetből: ha ír, rajzol, fest, zenét szerez. De a sportolás is sokat segíthet, ezért is fontos, hogy mire kamaszkorba lép, tudjon például úszni, biciklizni vagy korcsolyázni.

"A kamasz: átmeneti állapotban van. Se nem felnőtt, se nem gyerek. Az a dolga, hogy kamasz, hogy tökéletesen kamasz legyen - idétlen, idomtalan, sokszor elviselhetetlen."


Mit tehetünk a kamaszért?
A szakember szerint az egyik legtöbb, amit tehetünk, hogy el kell viselnünk a jelenlétét.

"Nevelni eddig kellett, most már ,,el kell engednünk a kezét", el kell viselnünk, hogy esetleg ,,érdemtelen" személyeket tisztel meg szeretetével, rajongásával - és így igyekszik elszakadni tőlünk."

,,Én is pont ilyen voltam," ,,velem is ugyanez történt," ,,én is átmentem ezeken." Az ilyen és ehhez hasonló félmondatok nagyon sok erőt adhatnak neki és bátorítóan hathatnak rá, hiszen ahogy Vekerdy Tamás mondja:

"De az igazi segítség: ha előkészítjük rá, hogy mi fog vele történni. A gyerek természetesnek tartja, ami bekövetkezik, ha tudja, (...) hogy ez már apjával, anyjával, nagyanyjával is így történt meg."

"A kamaszt kamaszkora előtt kell nevelni.
Ne leselkedjünk utána, ne faggassuk - ne prédikáljunk neki.
Hallgassuk meg, amit elmond - segítsünk rajta, ha bajba jut.
Nem arról van szó, hogy ne nyilváníthatnánk ki véleményünket
- de ez valamiképpen egyenrangú emberek közötti vélemény
nyilvánítás legyen, ne pedig meggyőzésre törekvő prédikáció.
Ha a kamaszt nem akarjuk meggyőzni
- jobban odafigyel a mi igazunkra is.





 
 
0 komment , kategória:  Gyermekek 3.  
Címkék: nyilváníthatnánk, kiválasztottakat, elviselhetetlen, foglalkoztatják, kétségbeesetten, természetesnek, meghallgatjuk, szeretetünket, szeretetünkre, beilleszkedni, véleményünket, szerencsétlen, megközelíteni, rendszeresen, sündisznózik, pszichológus, bekövetkezik, belefáradnak, korcsolyázni, társadalomba, folytathassa, prédikáljunk, előkészítjük, klikkesedést, nagyanyjával, valamiképpen, szeretetével, leselkedjünk, rajongásával, félmondatok, illeszkedni, ellenkezője, tökéletesen, pattanással, sértődéssel, személyeket, kamasz dolga, családon kívüli, szobájába cipőstül, hűtőben kotorász, világ legtermészetesebb, kamaszkor –, második születés, első szüléssel, családból érzelmileg…, milyen vagyok, titkos helyet, kiválasztottakat engedi, legjobb barátait, fajta klikkesedést, szakember szerint, kamasz elviselhetetlen, Vekerdy Tamás,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akik bántanak téged  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Akarat  A sors  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Hiányzik  Próbálj meg ...  Egy hatékony szolga  Szívem  Png kutya  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Adakozás  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Reggel van  Szép estét kedves látogatóimna...  Csak a fogyatkozás látható  Neked tudnod kell  Reggel van  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Paul David Tripp Április 19  Png csokor  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Elköszönt  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Alázat  Kövesd a cowboyt!  Nem méltó hozzád  Jó éjszakát  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Alvó cicák  s immár én is felragyogva, ért...  Sose bánj semmit  Tanuld meg ezt a versemet  Ami embereknek lehetetlen, az...  képre írva  Varga János Veniam - Fontos sz...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  képre írva  Bertolt Brecht -től idézet  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  Png csokor  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A televizió nem a kultúrát kép...  Png kutya  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Png cica  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Kellemes délutánt kívánok  Csak a fogyatkozás látható  Jó éjszakát  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szívem tiéd  A másik dolog,  A másik dolog,  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem tudhatod  Akarat  Png kislány  Makszim Gorkij gondolata  Egy bizonyos határt  Png nő  Hazára minden embernek szükség...  Neked tudnod kell  Egy hatékony szolga  Radikális szeretet  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png ház  Nagyon különös  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Tavaszi kép  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
kamasz dolga, családon kívüli, szobájába cipőstül, hűtőben kotorász, világ legtermészetesebb, kamaszkor &#8211, második születés, első szüléssel, családból érzelmileg&#8230, milyen vagyok, titkos helyet, kiválasztottakat engedi, legjobb barátait, fajta klikkesedést, szakember szerint, kamasz elviselhetetlen, megértő szeretetet, szervezet ilyenkor, gyerek pedig, kamaszodás miatt, pszichológus szerint, ellenkezője figyelhető, kamasz önbizalma, egyik lányt, többiekéhez képest, egyik arról, másik kétségbeesetten, kamasz erőt, egyik legtöbb, igazi segítség, gyerek természetesnek, kamaszt kamaszkora, nyilváníthatnánk, kiválasztottakat, elviselhetetlen, foglalkoztatják, kétségbeesetten, természetesnek, meghallgatjuk, szeretetünket, szeretetünkre, beilleszkedni, véleményünket, szerencsétlen, megközelíteni, rendszeresen, sündisznózik, pszichológus, bekövetkezik, belefáradnak, korcsolyázni, társadalomba, folytathassa, prédikáljunk, előkészítjük, klikkesedést, nagyanyjával, valamiképpen, szeretetével, leselkedjünk, rajongásával, félmondatok, illeszkedni, ellenkezője, tökéletesen, pattanással, sértődéssel, személyeket, közeledésre, személyiség, családjától, bármennyire, értelmetlen, közbelépünk, osztályában, mindenestül, szeretettel, megtalálnia, ugyanezeken, művészetből, kamaszkorba, nyilvánítás, leromlottak, többiekéhez, panaszkodik, meggyőzésre, megsértődik, prédikáció, ismételtek, biciklizni, lehetetlen, elszakadni, látszódjon, heverészik, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2280
  • e Hét: 24570
  • e Hónap: 46837
  • e Év: 179391
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.